> > Fideuà de llamàntol
traducir al castellano

Fideuà de llamàntol

Fideuà de llamàntol es la proposta de la nostra amiga Pilar. La fideuà de llamàntol es un altre plat amb un marcat accent valencià. Esperem que vos agrade i vos anime a realitzar nous plats. ¡Ànim!

Pasa, huele y siéntate a comer:

Fidegua de bogavante

Ingredients per a quatre persones:

- Fumet de peix ( caldo de crancs, i morralla de peix).

- Gambes.

- 1 llamàntol ( si és possible no de viver).

- Pols de nyores.

- Tomaca madura.

- 1  Dent d'all.

- 1/2 Ceba tendra.

- Trossos d'emperador, part saborosa.

- Oli.

- Sal.

- Pebre roig "de la vera".

- Fideu fi, o gros de fideuà.

Preparació:

Prèviament hem fet el fumet, coent crancs, morralla (caps, cintes, etc) en l'olla de pressió, durant 10 minuts.

Se sacrifica al llamàntol, partint-lo per la mitat, amb una incisió del ganivet en el seu bescoll, perquè patisca menys. Es llava el cap, llevant els budells.

Se sofrig en la paella el llamàntol, sense coure'l del tot, i es reserva. El mateix amb les gambes i els trossos d'emperador. No es cou en excés, perquè després es posa al final en la paella, i s'acaba de coure, així conservem la textura i el sabor. Es reserven les gambes, llamàntol i trossos d'emperador.

Se sofrig la tomaca, amb l'all i la ceba, molt picat en la batedora, i quan pren color, se li afig la pols de nyora. Després, tenim el fumet calent preparat, i se li tira una culleradeta de pebre roig de la vora i uns brins de safrà torrat. Una vegada, ràpidament i abans que es creme el pebre roig, s'afig el caldo. Rectificar de sal.

Quan el caldo torna a bullir, es calcula un cullerot de sopa per ració, i s'afig sempre un més.

Si triem els fideus fins, atenció amb les racions, perquè  cal posar menys quantitat.

Quan porte 10 minuts coent a foc fort, i encara queda un poc de caldo, posar el llamàntol, gambes i emperador d'adorn, i deixar coure fins que el fideu estiga blanet, però no en excés, uns 5 minuts més.

Quan el fideu esta fet, ja no ha de quedar caldo, i llavors si fas la fideuà en llenya, has de deixar-ho 5 minuts a foc molt lent o brases perquè se sofrija i quede ben fet.

Si ho fas en cuina de gas, hi ha un truc que és posar-ho a fer-se en el forn.

Bon profit.

Recepta enviada per Pilar Albiol, València.

Envíanos tu receta a www.practicavalenciano.es


Punxa i practica

@ 2008 - Todos los derechos reservados